Ansible Interview Questions 1

Q1) What do you know about Ansible?

Answer: Ansible is the well-recognized open-source platform written and developed in Python language. This platform facilitates task automation, configuration management, and application deployment. It uses the SSH approach to deploy the application without any specific downtime.

Q2) Explain the use of Ansible?

Answer: automation is a crucial part of any software development process. The Ansible platform used in managing various IT infrastructure. It is also used for deploying software applications to remote nodes.

Q3) What are the major advantages of using Ansible?

Answer: Using Ansible can be beneficial in numerous ways. Then three of its advantages are mentioned below:

READ ALSO
Ansible Interview Questions 6

Agentless

Very low overhead and easy to learn

Great performance

Consistent with security

Reliable

Q4) Explain the Ansible Galaxy.

Answer: As Ansible facilitates bundling automation content. This makes it reusable. The Ansible galleries are needed here to share such Ansible roles. In simple words, the Ansible gallery is the

tool which is merged with the Ansible. This integration creates the base directory structure.

Q5) What is continuous delivery in terms of Ansible?

Answer: It is the practice that involves delivering the software as soon as it is developed. For this, there is a need to use the versioning control system. Even in the live production system the software consistently updates.

READ ALSO
Ansible Interview Questions and Answers 1

Q6) How do Ansible works?

Answer: There are two main categories of server type in Ansible: the nodes and controlling machine. It simply uses the SSH protocol to deploy modules to nodes. These nodes stored in remote nodes interact with Ansible Machine. The Ansible has the capability to manage more than 100 nodes in one single system.

Q7) Name different modules in Ansible.

Answer: In Ansible there are two major types of modules: core modules and extra modules.

Core Modules: These modules are the first preference of the Ansible team. The core modules come with Ansible software.

Extra Modules: The extra modules are reusable but for some reason, they always get a lower rate of response to issues. These are also maintained and managed by the Ansible Community. Although the extra modules are merged with Ansible but one can use it separately in the future.

READ ALSO
How to check database lock conflict in Oracle

Q8) Explain the Ansible tower.

Answer: The Ansible is the web-based center which is used for all kind of automation tasks. There is no requirement to install the daemons to connect with other controlling machines as it is an agentless model. The Ansible tower allows you free usage till ten nodes.

Q9) What is the difference between Ansible and Puppet?

Answer: Ansible: The Ansible has the simplest technology written in the YAML language. It can

be quickly installed and deployed because of agent-less architecture. The Ansible supports automated workflow for continuous delivery.

Puppet: The puppet has complex technology in comparison to Ansible. This is written in Ruby language. To access this, it is important to learn Puppet DSL.

READ ALSO
What is DevOps? Introduction to DevOps 5

Q10) Give a brief about Ansible architecture.

Answer: The Ansible is highly based on the agent-less architecture. This structure enables you to connect your nodes. The pool of modules can dwell on any system without any daemons, server or the database. The SSH protocol enables it to execute these modules. It removes them as soon as work is done.