Ansible Interview Questions 5

Q53) Explain the below output?

Answer:

Expected Outcome of the first command for 4 QUE

node1 | SUCCESS => { “changed”: false, “ping”:”pong” } node2 |

SUCCESS =>{ “changed”: false, “ping”:”pong” }

Lets understand on how to interpret the output

Explanation:

node1 This idetntified the node on which thet ask is done

SUCCESS -Give a confirmation that the module was run successfully

þÿ c h a n g e d : falseþÿ p i n g m o d u l e d o e s n t d o a n y m o d i f i c a t i o n o n t h e r e m þÿ t h e p i n g o r n o d e O N s t a t u s . T h i s t h e r e a s o n t h e c h a n g e d s t a t u s f a l s e

þÿ p i n g : p o n g þÿ – T h i s a w a y p i n g m o d u l e c o n f i r m s t h e p i n g r e p l y a s p

Note: The output varies from module to module depending on how the module is

Q54) What is ansible-playbook?

Answer: The playbook is a .yml file that contains a piece of code called a module. You can have multiple tasks in a playbook and these tasks would be executed by Ansible. Playbooks have a list of remote hosts, user variables, tasks, handlers inside it.

READ ALSO
Using R on Amazon EC2 under the Free Usage Tier

Q55) How to write playbook, give example?

Answer: Below is the sample playbook:

name: Install Docker and restart service hosts: webapp become:

true tasks: name: Install Docker yum: name: docker state:

latest name: Restart Docker Service service: name: docker

state: restarted

Q56) which command is used to run an ansible playbook?

Answer: command to run a playbook

$ ansible-playbook -i hosts main4.yml

-i- This is an option to specify to ansible to override the default inventory file and the inventory file specified.

main.yml: This is the playbook file

Q57) What is the use of list-task in ansible?

Answer: list-task: List all the tasks that will be executed when you run a playbook.

READ ALSO
What is DevOps? Introduction to DevOps 5

þÿ Q 5 8 ) w h a t i s t h e u s e o f s t a r t – a t – t a s k i n a n s i b l e ?

Answer: start-at-task option, will start executing the task you specify and subsequent tasks are

executed. The tasks above are skipped.

Q59) What is ansible variables?

Answer:

Variables are used to store values that can be later used in the playbook.

Vars: is the tag to define a variable.

Q60) How are nodes,managed by a controlling machine over?

  1. They are managed by SSH and also the location of nodes are specified by controlling machine through inventory.
  2. You can use ansible-vault to store sensitive information.
  3. True
  4. False

Answer: True

Q61) Why handlers are used in the playbook?

Answer:

Handlers are similar to tasks in executing modules. The only difference is that the handlers need to be called explicitly.

READ ALSO
Ansible Interview Questions and Answers 1

Handlers will be called only on successful change of the state i.e. when the task has done some changes on remote nodes aka. state: changed

W i t h i n t a s k s , h a n d l e r s w i l l b e c a l l e d u s i n g n o t i f y t a g . N a m e g i v e n i n as in the -name tag inside handlers

Q62) How to define handler in ansible playbook?

Answer:

handlers: name: Restart Docker Service service: name: docker

state: restarted

Q63) What is ansible roles?

Answer: Ansible roles consists of many playbooks. Roles are a way to group multiple tasks together into one container. These are reusable scripts.

Q64) How to create Ansible roles?

Answer: By using the following command we can create ansible roles

Ansible-galaxy init <rolename>

Q65) What are the key things required for the playbook?

READ ALSO
Ansible Interview Questions 7

Answer: Playbook may contains

Hosts

Variables (Optional)

Tasks

Q66) What are the advantages of Ansible?

þÿ A n s w e r : A n s i b l e i s a g e n t l e s s w h i c h m e a n s i t d o e s n t r e q u i r e a n y n o d e m

uses YAML to create playbooks which is easy to understand.

Q67) Explain about handlers in Ansible?

Answer: If we want to execute tasks whenever something changed in the configuration files then

we need to us e notify in the play book . For example if we want to rest a configuration file changes.

Q68) What is inventory in ansible?

Answer: /etc/ansible/hosts file called as inventory. It contains the group of the server name or I P s .

Q69) Explain about ansible modules?

Answer: Ansible modules are building blocks of ansible that are reusable scripts that are used by ansible playbooks.

READ ALSO
Ansible Interview Questions 1

Q70) How will start the services using ansible?

Answer : a n s i b l e – m s e r v i c e – a n a m e = h t t p d s t a t e = s t o p p e d b e c o m e